La vie de bohème

WS_EYE_13

‘Alleen in Parijs kan men het leven van een bohemien leiden’, zo viel het vaak te horen in artistieke kringen. Verantwoordelijk voor die uitspraak was de Franse schrijver Henri Murger, die in 1851 zijn romankroniek ‘Scènes de la vie de bohéme’ publiceerde. Ook Aki Kaurismäki werd aangetrokken tot de Franse hoofdstad toen hij in 1976 – hij werkte nog als postbode in Helsinki – Murgers verhaal over straatarme vrijzinnigen in de onderbuik van Parijs las. Vijftien jaar later maakte hij een film over het leven van drie verlopen kunstenaars die elkaar ontmoeten in een bar in een morsige buitenwijk van Parijs. De in gebroken maar bloemrijk, wijdlopig Frans gevoerde gesprekken tussen de Albanese schilder Rodolfo, schrijver Marcel en de Ierse componist Schaunard zijn treurig en geestig tegelijk. Wanneer de dames Mimi en Musette verschijnen, worden de drie dronken uitvreters ineens ambitieus en nemen ze zelfs het leven serieus. Voor de bijrollen contracteerde Kaurismäki onder andere Jean-Pierre Léaud, Sam Fuller en Louis Malle.
Aki Kaurismäki (FI 1992)

EYE Film Instituut Nederland
26
oktober 2010
21:45 uur
5 november 2010
21:45 uur

Fins gesproken. Nederlands ondertiteld.