Net Echt: De rauwe werkelijkheid

VANGOGH_Symposium

Net Echt organiseert een discussieforum over naturalisme in schilderkunst, fotografie, film en andere media. Over de fascinatie voor de rauwe werkelijkheid en een ode aan de Working Class Hero. 
Want de naturalistische thema’s van eind 19e eeuw, zoals sociale onrust of de toekomst van de jeugd, zijn nog steeds actueel. Tijdens het symposium komen wetenschap, kunst(historie) en de actualiteit van vandaag aan bod. De hele dag en avond zijn er in het Van Gogh Museum, Foam en EYE rondleidingen, filmvertoningen en theater, waarbij het programma zelf samengesteld wordt. De discussies en lezingen worden gedocumenteerd en gelijk verwerkt, zodat ze wereldwijd te zien zijn.


Dag en Avond Programma
Het programma van het symposium bestaat uit een dag en een avond programma. Het dag programma bestaat uit een discussieforum in het Van Gogh Museum van 10:00 uur tot 17:30 uur. Tijdens het discussieprogramma zullen verschillende sprekers hun gedachten over het naturalisme laten gaan. De voertaal is Engels. Overdag is ook Foam geopend.

Dagprogramma
Van Gogh Museum van 10:00 tot 17:30 uur
Sprekers:
-Prof. Gabriel Weisberg (gastconservator Illusie en werkelijkheid en expert op het gebied van 19de eeuwse kunst)

-Dr. Ivo Blom (Algemene Cultuurwetenschappen Vrije Universiteit Amsterdam, filmhistoricus en expert op het gebied van de stille film)

-Edwin Becker (Hoofd Tentoonstellingen Van Gogh Museum, samen met Gabriel Weisberg initiatiefnemer van Illusie en werkelijkheid)

-Stefano Odoardi (filmmaker en kunstenaar, hij heeft onder andere de film ´Tunnelvisie´ gemaakt die op 3 december in première gaat)
Stefano Odoardi (1967) woont en werkt in zowel Italië als Nederland. In 2002 behaalde hij in Amsterdam zijn diploma aan de Postgraduate Opleiding DasArts. In 2007 draaide hij zijn eerste speelfilm Una Ballata Bianca (A White Ballad), opgenomen in de officiële selectie van het Internationaal Filmfestival in Rotterdam. Odoardi heeft momenteel twee nieuwe speelfilmprojecten in ontwikkeling: Thomas en Mancanza.

-Joan Fontcuberta, wiens tentoonstelling ‘Landscapes without Memory’ te zien is in Foam (vanaf 26 november 2011).
Fontcuberta (Barcelona, 1955) is een conceptueel kunstenaar die in zijn projecten een kritische houding inneemt ten opzichte van de vermeende waarachtigheid van de fotografie. Op vaak speelse wijze onderzoekt Fontcuberta de rol van kunst en wetenschap bij de totstandkoming van ons werkelijkheidsbegrip. Fontcuberta vertelt aan de hand van een aantal van zijn projecten over zijn werk en de relatie van zijn werk tot ‘Illusie en Werkelijkheid’.

-Jasper de Beijer (fotograaf, beeldend kunstenaar).
Toont tot 19 december in Galerie 37 Spaarnestad te Haarlem de bijzondere interactieve installatie The Recollector. Deze installatie bestaat uit een nieuwe serie foto’s en een 3D collage, gemaakt in de computer. De kunstenaar heeft de technologie van computerspellen gebruikt om een virtuele omgeving te creëren die het midden houdt tussen een museum, een theater en een fotoarchief.

-Pamela Roberts (fotografie expert, auteur van onder andere ´A Century of Colour Photography´ en Alfred Stieglitz: Camera Work´)

Moderator:
Raymond van den Boogaard (chef kunst van NRC Handelsblad)

Dagprogramma
Foam van 10:00 tot 17:30 uur
In het kader van de tentoonstelling ‘Joan Fontcuberta – Landscapes without Memory’ toont Foam exclusief de film ‘F for Fontcuberta’. Ook worden er rondleidingen gegeven en is de Uploadcinema-aflevering Net Echt te zien.


*De rondleiding is zowel in het Nederlands, als in het Engels te volgen om 16:00 uur.
Let op: vooraf reserveren is noodzakelijk. Stuur hiervoor een mail met het aantal personen en het gewenste tijdstip naar Marieke van Kemenade: marieke@foam.nl


Dagprogramma
Programma EYE van 17:30 tot 18:30 uur

-’Tunnelvisie´(2010) van Stefano Odoardi (o.v.b.)
Mira werkt als valkenier op de vuilstort. Met haar roofvogels is ze verantwoordelijk voor de bestrijding van overlast door meeuwen. Wanneer er een babylijkje in het vuil gevonden wordt, hebben de mannen op de stort al snel reden te vermoeden dat Mira hier meer van moet weten.
3 december 2010 om 23.10 uur op Nederland 2 in de reeks ‘One night stand’.

Avondprogramma
Van Gogh Museum tot 22:00 uur
-Korte film: L’âme des moulins (Molens die juichen en weenen, 1912, Alfred Machin, FR, 10 min)
-Korte film: Il fascino della violenza (De fascinatie van geweld, 1912, IT, 10 min)
Beide korte films uit de collectie van EYE worden begeleid door Hollandse liederen en Italiaans aria’s uitgevoerd door sopraan Pien Straesser en Martin de Ruiter (accordeon/piano).

-Instaprondleiding: Naturalisme

-FILM: Nederlandse Film en Televisie Academie.
Een selectie van de mooiste afstudeerfilms van de afgelopen jaren.

Avondprogramma
Foam_fotografiemuseum Amsterdam tot 21:00 uur

Avondprogramma
EYE Film Instituut Nederland tot 0:00 uur
-LOLA (Brillante Mendoza, PH/FR 2009)
Ongebruikelijke film waarin twee bejaarde vrouwen de hoofdrol spelen. Oma Sepa en oma Puring arriveren beiden in het politiebureau. De een komt er om haar vermoorde kleinzoon te identificeren, de ander bezoekt haar kleinzoon; de verdachte die net is opgepakt voor de moord. Voor woede of verdriet is geen plaats in het leven van de twee straatarme vrouwen: zij worden volledig opgeslokt door de praktische en financiële consequenties van het delict.
19:30 en 21:45 uur


Kaarten
Het symposium is gratis. Reserveren kan alleen online via info@net-echt.info. Kaarten kunnen vervolgens op de dag van het symposium worden opgehaald bij de kassa van het Van Gogh Museum.

Webposium
Het Net Echt symposium wordt geregistreerd en is vanaf zaterdag 27 november als webposium terug te zien op www.net-echt.info. Symposium-bezoekers zijn dan ook in de gelegenheid te reageren op de diverse presentaties en discussies.

Hou de site in de gaten voor het actuele programma

26 november 2010
10:00
- 22:00 uur

Live-stream discussies en lezingen