Het verhaal

WS_NET_ECHT

Schrijver Rick van Leeuwen zoekt het verhaal achter het schilderij ‘In Staking (1891)’ van Hubert von Herkomer.


De man staat tegen de bakstenen muur van een huis, in het daglicht. Hij kijkt met een ernstige blik naar rechts. Zijn vrouw staat daar schuin achter, in de deuropening. Ze leunt met een arm over zijn schouder, haar hoofd hangt naar beneden. In haar arm ligt een kind dat verdrietig kijkt, net als het grotere kind op de achtergrond, binnen, in het donker. Ik vraag me af wat ze daar doen, naar wie de man staat te kijken, wat deze mensen net te horen hebben gekregen. Wat hun verhaal is.

Dit mooie, verstilde beeld kwam ik tegen op de website van Net Echt. Het is een somber beeld ook, zonder opsmuk, maar wel met de juiste aandacht voor details. De kunstenaar heeft geen hysterische taferelen nodig om mijn fantasie te prikkelen, een nieuwe wereld op te roepen, om me te laten verplaatsen in de personages. Hij wendt niet alle mogelijkheden aan om mij duidelijk te maken wat ik moet zien en voelen. De personages komen tot leven zonder dat ik alles van ze weet, zonder dat ik word afgeleid door bijzaken. Ik zie een flard van de realiteit, een momentopname van de alledaagse werkelijkheid, en dat is genoeg. De rest vul ik zelf wel in.

Het heeft vast met mijn voorkeur voor sombere beelden te maken, maar ik blijf ernaar kijken. Naar die mensen in de deuropening. Moeten ze van hun huisbaas binnen een week vertrekken vanwege de huurachterstand? Heeft hun oudste dochter boos het huis verlaten, omdat ze gek wordt van haar vader? Is de dokter net langs geweest voor het kind dat ziek op bed ligt? Als het aan mij ligt niet. Ik stel me een mooier verhaal voor. Dat ze net afscheid hebben genomen van een arme kunstenaar, die voor bijna niets bij hen inwoonde, als een deel van het gezin werd beschouwd, en die deze mensen vele jaren later dit schilderij cadeau zou geven.

Als dit schilderij typerend is voor het naturalisme, dan wordt het hoog tijd dat ik eens een tentoonstelling bezoek. Want hoezeer ik me kan vergapen aan één beeld, ik mag er natuurlijk geen genoegen mee nemen. Het zegt me ook niet genoeg. Ik wil meer dan de eerste goede bladzijde van een boek, de eerste goede scène uit een film. Ik heb een reeks van dit soort beelden nodig om echt een helder inkijkje te krijgen in de rauwe werkelijkheid waarin deze mensen leven. Om de sombere gezichten te kunnen plaatsen, om het echte verhaal te kunnen beleven.
-Rick van Leeuwen (1981) publiceerde korte verhalen in diverse literaire tijdschriften. Zijn debuutroman ‘Misschien sliep je al’ verscheen begin 2010 bij uitgeverij Thomas Rap. Een tragikomisch verhaal over iemand die zichzelf niet wil verloochenen, maar tegelijkertijd niet echt weet wat er te verloochenen valt.